Translate

tiistai 4. maaliskuuta 2014

Remonttia, remonttia....


 Aloitimme viime viikolla tuon keskikerroksen remontin, josta mainitsinkin jo aikaisemmin. Pakkasin siis kaikki olohuoneen ja ruokailuhuoneen tavarat laatikoihin ja siirsin syrjään seinien maalausta ja lattioiden hiomista ja maalausta varten. Pelkästään kirjoista kerääntyi kymmenkunta isoa laatikkoa, jotka sitten raahasin yläkertaan ja kellariin odottamaan.  Mistä niitä on niin hirveästi kertynytkin, vaikka olen ollut jo ainakin kolme vuotta kirjan hankkimislakossa. No, sitä lakkoa rikotaan kyllä jonkin verran, mutta ainakin ostaminen on vähentynyt.  Jossakin aiheessa jouduin välttelemään kirjakauppoja, kun niistä aina lähti jotain mukaan. Nyt päätin, että joitakin kirjoja laitan pois, ainakin kymmenkunta kirjaa olen nyt valinnut kierrätykseen laitettavaksi. Tämä voi kuullostaa vähän hassulta, mutta tälläiselle kirjahamstraajalle tämä on ISO päätös! 


Ennen hiontaa maalasimme nuo vanhat pinnat uudestaan aavistuksen vaaleammilla sävyillä ja uunit maalattiin myös kokonaan. Miehen kanssa olemme tehneet niin paljon remonttia, että olemme kehittyneet varsin nopeiksi ja tehokkaiksi maalareiksi. Teimme nuo seinät vuorokaudessa. Illalla maalasimme pinnat kertaalleen ja aamulla minä maalasin uuden pinnan molempiin huoneisiin sekä käsittelin kertaalleen tilan takat. Illalla maalasin takat vielä uudelleen ja seuraavana aamuna poistimmekin jo teippauksen. Teippauksiin menee itse asiassa aina melkein kaikkein eniten aikaa, vaikka teemme nekin vauhdilla. Lattiahioja tuli sitten seuraavana aamuna ja hioi molempien huoneiden lattiat kuntoon. Pääsimme maalaamaan lattian vielä samana päivänä kertaalleen, kun olemme taas teipanneet uunien rajapinnat. Ja seuraavana päivänä maalasin lattiat vielä uudestaan.  Illalla käsittelimme sitten nuo listat hiekkapaperilla ja valkoisella maalilla. Mies ajoi vielä listojen taakse urat jyrsimellä, joten pääsimme tällä kertaa laittamaan nuo sähköjohdot listojen taakse piiloon. Se tulee jatkossa helpottamaan tavattomasti siivousta. 

Lattianväriksi valittiin helmenharmaa, jossa on aavistus sinistä. Valinta oli tehty jo aikaisemmin, kun maalasimme yläkertaan johtavat portaat tuolla samalla sävyllä. Talon ulko-ovet on myös maalattu samalla sävyllä. Halusin alanperin tuon harmaan sävyn koska se antaa raikkautta ja valoa taloon. Edellinen omistaja oli suosinut paljon keltaisen ja ruskean sävyjä talon ulkopinnassa sekä muutamassa kohdassa lattioita. Keltainen on myös kaunis väri, mutta keltaisten kanssa pitää mielestäni olla tosi tarkkana, koska keltainen helposti alkaa muuttua tosi tunkkaiseksi kun siihen tulee vähänkin likaa, erityisesti sen tietysti huomaa jos keltaista on käytetty ulkopinnoissa.  Ruskean ja keltaisen yhdistelmä on myös aika yleinen monissa vanhoissa taloissa(kuten oli myös tässä), jotka on remontoitu 70-luvulla. Ruskea helposti korostaa tuota keltaisen tunkkaisuutta isoissa pinnoissa, joten olemme välttäneet noiden kahden yhdistämistä.


Olohuoneen sävyeron näkee tässä kuvassa parhaiten. Väri on tummentunut vuosien varrella, mutta on myös alkuperäistä väriä hieman pastellisempi.

Emme vaihtaneet noita kymmenen vuotta sitten laitettuja Apila- tapetteja mihinkään vaan teippasimme rajapinnat herkkille pinnoille tarkoitetulla maalarinteipillä. Tapetin olivat oikein hyvässä kunnossa ja emmekä ole niihin kyllästyneitä. Ne oli siis mielestäni aika hyvin valittuja aikoinaan. Nuo huoneiden värit ovat muuten valittu pastelleiksi talon 50-luvun hengen mukaisesti.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti